Bama.hu videó

2023.04.13. 20:04

Az elmúlt évben a tojás ára emelkedett a legjobban (videó)

Pár évvel ezelőtt a tojás darabját 24-28 forint között kínálták, amit már akkor drágállták a várálók. Akkor még nem gondolhatták, hogy a tojás ára nemsokára az egekbe szökik.

Zs. J.

Fotó: Löffler Péter

A Központi Statisztikai Hivatal nemrég tette közzé, hogy az élelmiszerek ára több mint 42 százalékkal emelkedtek a tavalyihoz képest, ezen belül a leginkább a tojásé – 74,0 százalék – drágult. A pécsi vásárcsarnokban 2021 márciusában mérettől függően 40–55 forintba került egy darab belőle, majd egy évre rá 70–75 forintra emelkedett az ára. Az eddigi csúcsot 2022 ősszén érte el, akkor a nagyobb, XL-es tojásokért 100 forintot is elkértek.

Az emelkedést több tényező befolyásolja: a forint-euró árfolyama, az aszályos évek, a  takarmányalapanyagok drágulása, illetve az ukrán háború óta az energia árak emelkedése.

A magyarországi tojásfogyasztás évente körülbelül 2,3 milliárd darab, átlagosan 236 darab/fő/év. A Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége közölte, hogy a legtöbb tojást karácsonykor és húsvét előtt vásárolják. 

– Karácsony óta nem emeltünk, ugyanannyiért áruljuk a tojást. A legkisebbeket 56-ért, az óriásokér 96-ot kérünk, míg a közepeseket 82-93 forintért kínáljuk. A legnagyobb forgalmunk húsvétkor van, például húsvét előtt volt olyan nap mikor közel ötezer darabot adtunk el

 – mondta Kiss Katalin a pécsi vásárcsarnokban. A vele készült interjúnkat a bama.hu oldalon hallgathatják meg olvasóink.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában