Figyeljünk oda!

2022.07.21. 15:01

Nem titkolhatják előlünk a szervizdíjat a vendéglátóhelyek

Nem érheti meglepetésként a vendéget, ha szervizdíjat számol fel egy étterem – mértékét például az étlapon fel kell tüntetni. A fogyasztóvédők ellenőrzik az előírás betartását.

Wald Kata

A kép illusztráció

Fotó: Mártonfai Dénes

Automatikusan hozzászámolták az éttermi vacsorához a szervizdíjat a számlán, amivel csak fizetéskor szembesültünk – panaszolta lapunk sms rovatában egy olvasónk. Erről semmilyen felirat nem tájékoztatta a vendégeket, és már készítették is a borravalót a pincérnek, amikor észrevették, hogy a szervizdíj is része számlának.  

Az észrevétel kapcsán a Baranya Megyei Kormányhivatal a következőkről tájékoztatta lapunkat: a vendéglátó egységeknek lehetőségük van arra, hogy a vendégek felszolgáló közreműködésével történő kiszolgálásáért külön díjat állapítsanak meg. Mértékét – amit szabadon határozhat meg a vállalkozás – az érintett termék(ek) árával együtt, ugyanazon árkiíráson vagy árjegyzéken, például az étlapon fel kell tüntetni.  

Többnyire a forgalmazott, felszolgált étel, ital értékéhez képest rögzített százalékos módban szabják meg a felszolgálási díjat, vagy szervizdíjat, amit a fogyasztónak adott számlán, nyugtán minidig elkülönítetten kell feltüntetni.  

Fontos tudni azt is, hogy a szervizdíj és a borravaló nem ugyanaz. A legmarkánsabb különbség közöttük az önkéntesség: míg a borravaló adása teljes egészében a vendégre van bízva, a szervizdíj egy, a vendég által előzetesen megismerhető és rögzített, kötelező fizetési tétel. A szervizdíjat, felszolgálási díjat a vendéglátóhely üzemeltetőjének – írásbeli megállapodás alapján – szét kell osztania a felszolgálásban közreműködő alkalmazottak között. 

Idén nyáron is várhatók ellenőrzések 

– Általánosságban elmondható, hogy a felszolgálási díj alkalmazása még nem terjedt el hazánkban, így Baranyában se igazán jellemző – tájékoztatta lapunkat a Baranya Megyei Kormányhivatal. – Az elmúlt években a felszolgálásai díjat alkalmazó vendéglátóegységek ellenőrzése során a fogyasztóvédelmi hatóság nem állapított meg jogsértést, ugyanakkor a szakemberek az idei nyáron is kiemelten vizsgálják a kereskedelmi és szolgáltatási tevékenységeket folytató vállalkozásokat, és ennek keretében a szervizdíj alkalmazásával kapcsolatos szabályok betartását is – közölték.   

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!