A Középiskolás Program január 31-éig várja a diákok jelentkezését

2023.01.07. 07:00

„A programok mellett nagyon fontos a közösségépítés is!”

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) széles képzési spektrummal, az általános iskolától az egyetemi tanulmányok végéig, sőt azon is túl kínál a Kárpát-medence 24 városában ingyenes tehetséggondozási programokat a legtehetségesebb magyar diákoknak. Pécsett 2021 szeptemberétől van jelen kibővített programkínálattal az MCC. Az elmúlt évről Pónusz Róbertet, az MCC pécsi képviseletvezetőjét kérdeztük.

bama.hu

Fotó: Nagy Laura

– Számos alkalommal jelent meg az MCC a Dunántúli Napló felületén különféle programjaival és felhívásaival. Azoknak az olvasóknak, akik még nem találkoztak az MCC-vel, bemutatná a szervezetet?

– Az MCC egy immáron 26 éve működő tehetséggondozással foglalkozó szervezet, mely az általános- és középiskolai, valamint az egyetemi tanulmányok mellett kínál a diákoknak ingyenes, az iskola mellett végezhető programokat. A programjaink lényege, hogy azok kiegészítik a klasszikus köz- és felsőoktatást. Ez a mindennapokban azt jelenti, hogy a diákoknak van egy „anyaintézménye”, ahová járnak nap közben, s ezt követően vesznek részt az MCC programjain. Nálunk olyan dolgokat tanulhatnak a diákok, amik nem részei a klasszikus oktatás keretének, ugyanakkor a szakmai kíváncsiság kielégítéséhez vagy jövőben való érvényesüléshez nagyon is fontos adalékok lehetnek. Fontos kiemelnem, hogy az MCC-ben a programok mellett nagyon fontos számunkra a közösségépítés is. Azt valljuk, hogy a tehetség egyéni szinten csak korlátozottan tud érvényesülni, közösségben meghatványozódik. Erre vezethető vissza az MCC jelmondata is: „Bonus intra, melior exi”, azaz, mint jó térj be hozzánk, s még jobbként távozz.

– Beszéljünk akkor az MCC Pécsett elérhető tehetséggondozási programjairól!

– Pécsett három programot kínálunk diákjainknak: az általános iskola 5. osztályától a Fiatal Tehetség Programot (FIT); a középiskolásoknak 9-12. osztályig a Középiskolás Programot (KáPé), valamint az egyetemi tanulmányok 1-3 évében az Egyetemi Programot (EP). A FIT volt az első pécsi képzésünk; 2015 óta vagyunk jelen a városban. Külön büszkék vagyunk arra, hogy Pécs a legelső városok között volt, ahol az MCC programot indított Budapesten kívül. A FIT élménypedagógiai módszertanra épülő, gyakorlatorientált képzést biztosít. A programok nálunk olyanok, mint egy nagy tudományos svédasztal, ami a gazdagító képzésen túl a mindennapokban is használható tudással vértezi fel a diákokat. Hadd mondjak erre egy példát: a mellett, hogy a diákok foglalkoznak építészettel, csillagászattal, természettudományos kísérletekkel, megtanulják, hogyan kell biztonságosan használni az internetet, hogyan gazdálkodjanak zsebpénzükkel vagy akár azt, hogyan kell eszköz nélkül újraéleszteni egy embert. Mi sem bizonyítja jobban a program népszerűségét, minthogy idén rekordszámú jelentkező felvételizett a programba. A középiskolásokat célzó programunk a legnagyobb létszámú Pécsett; több mint 200 diák alkotja a KáPé helyi közösségét. Változatos programjaink között sok minden más mellett megtalálhatók pszichológiai, környezetvédelmi, történelmi vagy akár start up-okkal foglalkozó workshop-ok is. Ezen kívül online kurzusok teljesítésével mélyíthetik el tudásukat a közgazdaságtan, a jog, közgazdaságtan vagy akár a az irodalom széles palettáján. A fontos célunk a programmal, hogy minél több dologgal megismertessük a diákokat annak érdekében, hogy a pályaválasztásnál erősségeiknek és hosszútávú érdeklődésüknek megfelelő irányba indítsák el egyetemi karrierjüket. A program során külön figyelmet szentelünk annak, hogy Magyarország gazdag történelmi, kulturális és földrajzi kincseit megismerjék a diákjaink. Az Egyetemi Program az MCC Pécsett elérhető legmagasabb szintje, melyre a Pécsi Tudományegyetem egyetemistái jelentkezhetnek. A program egyfajta karrier-gyorsítópályaként is értelmezhető, ugyanis világszínvonalú hazai és külföldi szakemberek, számos külföldi konferencia részvételi lehetőség mellett nemzetközi tudást szerezhetnek nálunk az egyetemi hallgatók, miközben egy igazán összetartó közösség részei.

– Tudna említeni néhány szakembert az MCC-ből?

– Nehéz és nem is szeretnék sorrendet felállítani közöttük, ugyanis az MCC-ben kivétel nélkül szakterületük élvonalába tartozó emberek foglalkoznak a diákokkal. Pécsett járt ősszel Peter Boghossian, világhírű amerikai filozófus, Demkó Attila, geopolitikai szakértő vagy akár Gladen Pappin, a Harvard Egyetemen végzett politikatudós. Igazán büszkék vagyunk arra, hogy a helyi tehetségekkel ilyen tapasztalt szakemberek foglalkoznak.

– Mi a különféle képzések hozzáadott értéke a diákok számára?

– Azok a diákok, akik az MCC-ben pallérozódnak, olyan tudásra tesznek szert, illetve fejlesztik különféle készségeiket, amelyek egy szép karriert alapozhatnak meg. Azt is látjuk, hogy ez a tudástőke, amit a diákok az MCC-ben összegyűjtenek, számos pontos segíti az iskolai tanulmányaikat. Az már régóta megmutatkozott, hogy az MCC-s diákok osztályközösségük élvonalába tartoznak; rendszeres szereplői különféle versenyeknek; sokszor felnőtt emberekre jellemzően formálják érveiket és szűnni nem akaró kíváncsiság hajtja őket a mindennapokban. Igazán örömteli, hogy diákjaink sikereihez az MCC is jelentős mértékben hozzá tud járulni. Munkánk során fontos cél számunkra, hogy nemzetközi szinten is versenyképes tudással rendelkező, ám mégis hazaszerető fiatal réteg alapjait tegyük le a Kárpát-medencében.

– Feltételezem, a szülőkkel is aktív kapcsolatban áll az MCC.

– Közösségben gondolkodunk, ezért igyekszünk a gyerekek szüleivel is szoros kapcsolatot kialakítani. Körükben igen népszerű a programhoz kapcsolódó Szülők Akadémiája elnevezésű rendezvénysorozat, ahol a szakmájukban elismert előadók a nevelés, konfliktuskezelés, tanulási stratégiák terén látják el az MCC-s diákok szüleit tanácsokkal. E mellett nyitunk a pécsi és környéken élő polgárok felé is. Heti rendszerességgel tartunk ingyenes, bárki által látogatható rendezvényeket, ahol olyan előadásokon, könyvbemutatókon és pódiumbeszélgetéseken vehetnek részt az ide látógatok, melyek igazi szellemi csemegének számítanak napjainkban. A tavalyi évben közel ötven rendezvénynek adtunk otthont; melyeken nagyságrendileg kétezer vendéget köszönthettünk. Olyan szakemberek jártak nálunk, mint Palanovics Norbert, Magyarország Tokióba akkreditált nagykövete, Sayfo Omar külpolitikai szakértő, Norman Naimark történelem professzor a Stanford Egyetemről, vagy akár Böszörményi-Nagy Gergely, a MOME kuratóriumi elnöke és a Brain Bár alapítója.

– Az MCC pécsi képviselete jelenleg a Czinderi utcában található, ám folyamatban van végleges épülete felújítása. Tudnál ezzel kapcsolatban részleteket is közölni az olvasókkal?

– Ahhoz, hogy növelni tudjuk diákjaink számát, és bővíthessük képzési kínálatunkat, megfelelő infrastruktúrára van szükség. E mellett zajlik egyfajta építészeti-kulturális értékmentés is. Az MCC országszerte több nagyvárosban vett kezelésbe és újít fel nagymúltú, a helyi lakosság számára szimbolikus jelentőségű épületeket. Ebbe a sorba illeszkedik a Pécsi Nemzeti Kaszinó épülete a Király utcában, mely egykor fontos társasági centruma volt Pécs városának. Az épülettel kapcsolatos tervünk, hogy azt teljeskörűen felújítsuk, képzési központot alakítsunk ki benne s a pécsi szellemi- és kulturális élet ismét pezsgő központjává tegyük.

– Hogyan áll a beruházás jelenleg?

– A pécsieknek talán nem kell külön bemutatni, hogy az épület jelenleg rendkívül rossz állapotban van; ezt megerősítették a közelmúltban elvégzett statikai vizsgálatok is. Az épület tervezésére kiírt közbeszerzési eljárás az ősszel zárult le. Legnagyobb örömünkre egy több évtizedes szakmai gyakorlattal rendelkező pécsi iroda fogja megtervezni az MCC jövőbeli központját. A beruházással kapcsolatban fontos célunk, hogy a hatályos műemlékvédelmi előírásokat betartva, de mégis modern technológiát tartalmazó, időtálló és a helyi diákok, illetve polgárok számára sok örömet nyújtó épülettel gazdagodjon a Király és a Mária utca. A felújítással kapcsolatos kérdések egyeztetésében partnerünk a pécsi városvezetés is. Közös érdekünk, hogy Pécs gazdag történelmi- és kulturális örökségéhez méltó épülettel gazdagodjon a város.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!