Bama.hu videó

2023.08.07. 14:00

Egészséges fasort vágatnak ki Péterffyék (galéria és videó)

Úgy tűnik, hogy Péterffy Attila pécsi polgármester is eltökélt abban, hogy a Diana téri piac építése miatt évtizedes fasort vágasson ki Kertvárosban. A pécsi tiltakozók hétfőn még meg tudták akadályozni a láncfűrészes munkát, de az alvállalkozó szerint ki fogják vágni a fákat.

Bóka Máté Ciprián

Fotó: Laufer László

Péterffy Attila, Pécs MSZP-DK-s polgármestere korábban éveken át vezette a Pécsi Hőerőművet, a tevékenysége idején közel hárommillió tonnányi fát égettek el a francia multi kezében lévő kazánokban, ami miatt számos kritika érte a zöldek részéről. Az ex-vezérigazgató polgármesterré való megválasztása után aztán súlyos pert indított az ügyben aktív zöldszervezet, a Civilek a Mecsekért Mozgalom szóvivője, Vicze Csilla ellen, mert az el merte mondani véleményét Péterffy ténykedéséről. A pert azonban a polgármester többszörösen is elbukta, de ilyen előzmények után nem véletlen az, hogy a pécsi önkormányzat szinte fű alatt próbálta elintézni a Diana téri piac építéséhez kapcsolódó fakivágásokat. Ám ezúttal is résen voltak a pécsiek, a tiltakozók hétfő reggel meg is jelentek a helyszínen.

– A Pécsi Városszépítő és Városvédő Egyesületet keresték meg a kertvárosiak azzal, hogy az épülő piacon tucatnyi fát akarnak kivágni, a látványterveken is ez látható 

– mondta Fodor Márta elnök. –  Felháborító, hogy olyan tervet készítettek, aminek következtében 40-50 éves fákat vágnak ki, egy egész fasort azért, hogy egy zárt épület legyen. Lehetőségük lett volna a meglévő piac befedésével, bővítésével ezt megvalósítani. 

Hozzátette: átgondolatlannak tartják a projektet, ezért vállalták fel a fák védelmét, ilyen beruházásra nincs szüksége a városnak, az 1983-ban alapított szervezetük alapszabályában az épített örökség védelmén túl a természeti értékek védelme és megőrzése is szerepel. 

A nagyjából 15-20 főből álló tiltakozócsoport még láncokat is hozott magával, illetve néhány transzparenst, amikkel szintén nyomatékot adtak a kérésüknek. Ez egyébként csupán annyi lenne, hogy ökológiai szempontú, a természeti környezetünk figyelembe vételével készüljön el az új piac.

Lapunk a helyszínen azt is megtudta, hogy már pénteken el kezdte volna a fakivágást a vállalkozó, az önkormányzat megadta ugyanis az engedélyt az egészséges növények eltüntetésére, de ezt akkor hétfőre halasztották. A tiltakozást látva újra visszavonulót fújtak, és keddre tolták el a fakitermelést. 

A demonstrálók ugyanakkor azt tervezik, hogy kedden ismét a helyszínen fognak tiltakozni, addig pedig folyamatosan figyelik a Diana téri eseményeket. Aláírásgyűjtést is indítottak, amelyet rövid idő alatt kéttucatnyian írtak alá csak hétfő reggel. Ebben azt kérik, hogy környezettudatosabb terv készüljön el, amely figyelembe veszi a környezetünket.  

A demonstrálók által néhány napja létrehozott, Óvjuk meg a fákat a kivágástól a pécsi Diána téri piacon! közösségi oldalnak már hétfőn több mint kétszáz tagja lett, és a kifejezték a csatlakozási szándékukat más zöld és civil szervezetek is.

Se a kivitelező, se tervező nincs

A szocialista-DK-s önkormányzat projektjénél egyetlen hivatalosnak mondható dokumentum, vagy jelzést nem függesztettek ki a beruházással érintett területre, így senki nem tudhatja, hogy éppen ki az, aki az adott közterületen dolgozik, ki a tervező, ki a beruházó, ki a kivitelező, mennyibe kerül mindez és mikor végeznek a munkával. Az önkormányzat láthatóan tart attól, hogy a nyilvánosságot részletesen tájékoztassa, ezért nem is jelent meg tőlük senki a helyszínen hétfőn, a kivitelező alvállalkozója azonban megerősítette, hogy az önkormányzat hozzájárult a favágáshoz, amit szükségesnek tartanak az építkezés érdekében.

– Meg fog újulni a piac és annak környezete. A korral haladni kell, ki kell vágni ezeket a fákat, de lesznek helyettük újak ültetve

  – mondta Bárkányi Zsolt alvállalkozó.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!