Bama.hu videó

2023.09.08. 15:28

Zrínyi Miklós: „Adassék tisztelet a katonaeszménynek” (galéria és videó)

Zrínyi Napi megemlékezést tartottak szeptember 8-án Pécsett, a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar udvarán található Zrínyi szobornál.

Czeczon Enikő

Fotó: Laufer László

Négyszázötvenhét évvel ezelőtt egy szeptemberi napon, pontosabban 8-án halt meg Zrínyi Miklós hadvezér. Ez az évforduló tökéletes alkalom arra, hogy megemlékezzünk a pécsi magyar királyi Zrínyi Miklós Honvéd Gyalogsági Hadapródiskoláról. A PTE ÁOK udvarán rendezett ünnepélyes eseményen látványos, zászlós bevonulással, díszőrség kíséretében és koszorúzással tisztelegtek az egybegyűltek a múlt, a jelen és a jövő előtt.

„Adassék tisztelet / a Katonaeszménynek, / A Hazáért megdicsőültek / szelleme töltsön el / És a Magyarok Istene / Segítsen meg minket.” 

Zrínyi Miklós költő és hadvezér soraival kezdte beszédét Lévai Miklós nyugállományú alezredes, a Honvéd Hagyományőrző Egyesület elnöke. Köszöntőjében kiemelte, hogy a létrehívott eseményt a pécsi Hadapródiskola 81 éve történt újraindulásának alkalmából rendezték meg. A rendezvény megnyitásaként elhangzott a hadapródiskola indulója, melynek Katona János alezredes, katonazenekari karmester kutatása szerint zeneszerzője Várhalmi Oszkár volt, aki 1924-től 1937-ig Pécsett katona karmesterként szolgált.

A rendezvényen jelen volt és beszédet mondott Horváth Tamás, a Honvédelmi Minisztérium Katonai Örökség Főosztály vezetője. Köszöntőjében kifejezte háláját a Honvéd Hagyományőrző Egyesület és a PTE ÁOK felé, amiért nem hagyják, hogy hazánk egykori pécsi katonaiskolájának emléke a feledés homályába merüljön. 

Beszédében kiemelte, hogy most, amikor a honvédelmi középiskolai rendszer kiépítésén fáradozik a kormány, különösen fontos a múltba tekintenünk, és hazánk nagy múltú katonai oktatási intézményeiről (köztük a pécsi is)rangjukhoz méltóan megemlékezni. Ezt jelzi ez az esemény is.

Örömmel fogadták Pécsett a döntést

Kevesen emlékeznek arra, hogy egykoron az orvoskar helyén hadapródiskola állt, amelynek pompázatos, neobarokk épületét Alpár Ignác tervezte meg. 1897-ben. I. Ferenc József magyar király elfogadta a honvédelmi miniszter azon előterjesztését, hogy a honvéd katonai főreáliskola székhelye Sopron, a két hadapródiskoláé Nagyvárad és Pécs legyen. Városunk több szempont miatt nyerte meg magának az egyik oktatási intézményt, és komoly anyagi áldozatokat is vállalva, de nagy örömmel és lelkesedéssel fogadta a javára szóló döntést.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!