Bama.hu videó

2023.11.22. 11:30

Érvek és ellenérvek csaptak össze az MCC vitaversenyén - videó

Véget ért az MCC Vitázz! pécsi, regionális fordulója. A november 20. és 21. között zajló esemény tizenkét csapata közül négyen mérhetik össze tudásukat az országos döntőn tavasszal. A pécsi forduló első helyezettje végül a kaposvári Mór and the Barbies csapat lett.

Mohay Réka

Fotó: Nagy Laura

– Az MCC kiemelten fontosnak tartja a vitakultúra megőrzését, ápolását és fejlesztését Magyarországon. Ennek érdekében nem csak logikát, érveléstechnikát, vitázást oktatunk, hanem versenyeket is szervezünk. Az egyik ilyen az országos MCC Vitázz!, mely középiskolásoknak szól, s bárki jelentkezhet, nem csak az MCC középiskolás programjának résztvevői. Pécsen zajlott a regionális forduló, amelyről az első négy helyezett jut tovább az országos döntőbe, amely márciusban lesz Budapesten – tájékoztatott Erdei Krisztián, az MCC pécsi vezetője. Pécsen igen népszerűnek bizonyult a rendezvény, tizenkét háromfős csapat jelentkezett, igen rövid idő alatt. 

A diákok szerteágazó témák mentén ütköztethették érveiket az elmúlt két nap folyamán. A többkörös vitaverseny során a megadott témák kapcsán a háromfős csapatok véletlenszerűen kapták meg azt a feladatot, hogy egy adott tételmondat mellett, vagy ellen kell érvelniük. Ezt követően negyvenperces felkészülési időt kaptak, majd az angolszász vitakultúra szabályai szerint, precíz időkereteken belül kellett előadni érveiket. 

Felmerültek olyan témák, mint a ChatGPT veszélyei és előnyei, a környezetvédelem, a sorkatonaság, illetve az energia­italok betiltásának kérdései. 

A vitaverseny napján szóba elegyedtünk a Szónoki Sámánok csapatnevet viselő fiatalokkal, Jávorszki Minna Rékával, Czigler Hannával és Babos Dániel Gergővel. A középiskolások többek között azt is elmondták, a magabiztos kiállásban, egy adott álláspont melletti racionális érvelésben sokat segít számukra egy-egy ilyen megmérettetés. A változatos témák pedig mindenképpen arra sarkallják a résztvevőket, hogy olyan kérdéseken is mélyebben, komplexebb módon elgondolkodjanak, amelyek egyébként talán elkerülnék a figyelmüket, vagy nem jelenne meg közvetlenül a mindennapjaik során. 

A csapatok teljesítményét bírák értékelték, a kétnapos vitaverseny egyes köreit követően visszajelzést, konstruktív kritikát is megfogalmaztak a diákok számára. 

A két nap végére megszületett az eredmény, az országos döntőn négy csapat képviselheti a régiót: a Kaposvári Munkácsy Mihály Gimnázium Dr. Szöszik és a Mór and the Barbies csapatai, a bajai Magyarországi Németek Általános Művelődési Központja csapata, a Cosí é la vita, illetve a pécsi középiskolásokból álló Szónoki Sámánok. 
A döntőbe végül a Cosí é la vita és a Mór and the Barbies jutott, a forduló ez utóbbi, kaposvári csapat győzelmével ért véget. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!