Húsvét után hamar gazdikeresőként végzik

2024.03.22. 17:40

A nyúl nem az az állat, ami jól tűri a nyúzást, érzékenyek és stresszre hajlamosak

Húsvét közeledtével a nyulak kerülnek a főszerepbe. Az aranyos kis szőrgombócok sok gyermek kedvencei, s a nyuszitartás egyre népszerűbb napjainkban. Ám nem árt hangsúlyozni: az élő nyuszi nem jó húsvéti ajándék.

Tóth Viktória

Fotó: Szendi Péter

A kezdeti lelkesedés, mely a nyuszit övezi, ugyanis hamar alábbhagyhat az ünnepek után.

Nyuszi nem szereti ha nyúzzák
Nyuszi nem szereti ha nyúzzák. Fotó: Laufer László

– Nagyon nem tartom jó ötletnek, hogy bárki nyuszit vásároljon ajándékba – mondta Fejes Rózsa, a pécs-patacsi MancsRanch állatfarm alapítója, tulajdonosa. - De ezt nem csak húsvét kapcsán mondom, hanem akár karácsonyra vagy bármilyen ünnepre is értendő. Ezeknek a nyusziknak a nagy része húsvét után néhány nappal már vagy az utcára kerül, gazdikereső lesz vagy sajnos elpusztul. A nyúl nem az az állat, aki jól tűri a nyúzást. Nagyon érzékeny, stresszre hajlamos állatok. Ők a nyugalmat szeretik, a megszokott, biztonságos közegüket .

Mint mondta, őket is kérte több szervezet, hogy csináljanak nyuszisimogatót, de nem vállalták el, mert a nyusziknak nem tesz jót, ha elviszik őket simogatni. Sok megkeresést kapnak húsvét után olyan címszóval, hogy: „A gyereknek vettünk húsvétra nyuszit, de mégsem tudjuk megtartani, a gyerek allergiás lett rá”.

– Egy állat érkezése mindig tervezett dolog kell, hogy legyen, Előtte nézzenek utána az igényeinek. Mivel élő állatról van szó, nem egy plüssjátékról, így felelősségteljesen kell dönteni a sorsáról, életéről 

– hangsúlyozta Fejes Rózsa.

Ha a család mindenképpen találkozni szeretne élő nyuszival, azt a Baranya vármegyében található állatvédelemmel foglalkozó egyesületeknél, menhelyeknél megteheti.

A nyuszitartás felmerülő költségei

A nyúltartás nem egy-két hétre szól, egy egészséges, jó körülmények között tartott állat évekig elél. Egy megfelelő körülmények között tartott nyuszi, ideális esetben akár 10-12 évet is élhet. Míg kicsi a nyúl, kevesebb költséggel járhat a tartása, de később például az etetése is többe kerül, s állatorvosi költségek is felmerülnek. A fogukat gondozni kell, évente kell fogorvoshoz vinni őket, s kötelező oltásaik is vannak. A felelős állattartóknak pedig a nyúl ivartalanítására is gondolniuk kell, ez fontos az állatok egészségmegőrzése szempontjából.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!