Bama.hu videó

2024.03.09. 15:28

Kerámia és porcelán alkotások nyűgözték le a közönséget

Még a parkolóhelyet kerestük a Zsolnay Negyed környékén, de rögtön feltűnt, hogy az átlagosnál is több ember tart Pécs ezen kulturális centruma felé. Az ok pedig az volt, hogy mindenki az Országos Kerámiaművészeti Triennálé megnyitójára tartott, amely egy olyan nagyszabású kiállítás – április 21-ig tekinthető meg az m21 Galériában –, amelynek fókuszában a kortárs kerámia és porcelán alkotások állnak.

Czeczon Enikő

Fotó: Laufer László

A tárlat ajtaján belépve rögtön egy a szemeket vonzó műalkotással kerül szembe az ember, és nehezen szakad is el tőle, de aztán újabb és újabb csodákat fedez fel a tovább haladás során. A galéria összes termét sokszínű és lenyűgöző kerámia és porcelán kreáció tölti meg. 

A kerámia alkotások mellett gondolkodtak, beszélgettek az érdeklődők

Sokan csendben, magukban szemlélték a kiállítási anyagokat, de voltak, akik egy-egy mű kapcsán komoly beszélgetésbe elegyedtek. A kiállítás megcsodálást azonban pár percre megszakította a triennálé megnyitása, amelyet Richly Gábor, a Magyar Művészeti Akadémia főtitkára tett meg. 

– Az MMA, mint alkotmányos köztestület azért jött létre, hogy a legkiválóbb művészek, művészelméleti szakemberek tudjanak dönteni, gondolkodni arról, hogy a kortárs művészeti életet hány féleképpen, milyen módon lehet segíteni, támogatni, hogy azok a fantasztikus eredmények, amelyek korábban megszülettek, azok a jelenben és a jövőben is megtudjanak születni, illetve, hogy ne merüljenek feledésbe azok a művészeti eredményeink, amik egyébként nemzetközileg is ismertek 

– emelte ki beszédében Richly Gábor. 

Ez a rendezvény tökéletes teret ad annak, amelyet az MMA főtitkára megfogalmazott, és ahogy kihangsúlyozta a triennálé éppen arról szól, ami a legfontosabb, hogy egy 1968-ban elkezdődött hagyomány, ami nem csak a szakma számára, hanem a közönség számára is bizonyította, bemutatta, hogy a magyar kerámiaművészet mire képes, tovább tudjon élni a változó korban.  

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában