Közélet

2011.10.20. 15:32

Megalakult a pécsi jutalmazásokat vizsgáló ideiglenes bizottság

Megalakult Pécsett az az önkormányzati vizsgálóbizottság, amely a helyi városházán kifizetett jutalmak jogszerűségét vizsgálja.

Forrás: MTI

Az ideiglenes bizottság a pécsi városházán 1994 és 2009 között politikusoknak kifizetett jutalmak folyósításának feltételeit, illetve azok pénzügyi teljesülését tekinti át. A testület alakuló ülését csütörtökön tartották. A grémium egy pécsi közgyűlési döntés értelmében jött létre, miután a jelenlegi városvezetés nyilvánosságra hozott egy listát, amely szerint 2002 és 2009 között a városházán több mint hárommilliárd forintot költöttek járulékokkal együtt jutalmazásokra.    

Hoppál Péter, a bizottság fideszes elnöke az MTI-nek az ülés után elmondta: az MSZP és a LMP városházi képviselői nem kívántak részt venni a munkában, így a testületbe a Fidesz részéről Trombitás Károlyt, a KDNP részéről Oszoli Dénest, az Összefogás Pécsért Egyesülettől Végh Pétert, a Jobbiktól Gyimesi Gábort delegálták.    

Az elnök hozzátette, a bizottság első ülésén arról döntöttek, hogy elsősorban a 2002 és 2009 közötti időszakot vizsgálják majd, ezzel együtt azonban a rendszerváltás óta eltelt időszak jutalmazási gyakorlatát is elemzik, s összehasonlítják a kilencvenes és a kétezres években alkalmazott módszereket.

Hoppál Péter azt mondta: a bizottság tagjai bekérték a pécsi városházi tisztségviselőknek kifizetett jutalmakkal kapcsolatosan rendelkezésre álló összes adatot, illetve a prémiumok kifizetésének törvényi szabályozását illetően kértek információkat. "Ha megismerjük, hogy milyen országos és helyi jogszabályi feltételei voltak a jutalmazásoknak, tisztábban fogjuk látni, hogy ezek a kifizetések miért történhettek meg” – közölte a bizottsági elnök.

A háromhetente ülésező bizottság a későbbiekben a tisztségviselők munkaköri leírását és a jutalmak feltételeit is összeveti, hogy megállapíthassa, jogosan történtek-e meg a kifizetések. "Fel szeretnénk tárni, hogy történt-e olyasmiért jutalomkifizetés, ami amúgy is szerepel egy tisztségviselő feladatai között" – mondta Hoppál Péter.

Az MTI kérdésre válaszolva a bizottság vezetője kitért arra: az érintettek meghallgatása nem biztos, hogy megtörténik a várhatóan december 15-én jelentéssel záruló vizsgálat ideje alatt. "Ha azonban kérdések vetődnek fel a jogi felelősségek megállapítása kapcsán, szükség lehet az érintettek megkérdezésére, meghallgatására" – tette hozzá.

A pécsi városvezetés szeptember végén hozta nyilvánosságra azt a listát, amely azt tartalmazza, hogy 2002 és 2009 között az alpolgármesterek és a jegyző milyen összegű jutalmat vett fel. E szerint a pécsi önkormányzat ebben az időszakban járulékokkal együtt 3,1 milliárd forintot költött jutalmazásra.

Páva Zsolt fideszes polgármester ezután vizsgálatot rendelt el annak kiderítésére, milyen indokokkal fizették ki a jutalmakat, és egyetértett a Fidesz azon kezdeményezésével, hogy vizsgálóbizottságot állítsanak fel az ügyben. Később a jutalmak indoklásait is nyilvánosságra hozták, majd október 13-án a közgyűlés döntött a vizsgálóbizottság felállításáról.

Közben az MSZP pécsi frakciója is kikérte a Páva Zsolt első polgármestersége alatt, az 1994 és 1998 közötti ciklusban kiosztott jutalmakról szóló listát. E szerint akkor a járulékokkal együtt 403 millió forintot költöttek jutalmakra, Páva Zsolt jutalmazása pedig 1994 áprilisa és 1998 decembere között 3,3 millió forintjába került Pécsnek a járulékokkal együtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!