Bama.hu videó

2023.12.28. 20:00

Mozgalmas és izgalmas évet zárt a pécsi állatkert (videó)

A Pécsi Állatkert és Akvárium-terrárium mögött is eseménydús év áll. A programokat, a változásokat, a koronavírus utáni helyzetet, a jövő évi célokat és sok egyéb érdekességet az állatkert gyűjtemény-és nevelési vezetője, Varga Tamás foglalta össze lapunknak.

Czeczon Emese

Fotó: Laufer László

Az év vége közeledtével általában mindenki szélsebesen gyűjti össze az újabb fogadalmait, azonban fontos, hogy előtte összegezzük a mögöttünk álló hónapokat. 365 nap alatt rengeteg változást, eseményt élünk át, amelyeket, ha pontokba szedünk, akkor még jobban átláthatjuk, hogy mi is történt velünk valójában.

Medve Naptól az Állatok karácsonyáig

A pécsi állatkert az év mindennapján nyitva tartott, azonban események terén az élet a Medve Nappal kezdődött 2023 februárjában. A tavasz a megújulás és az emlékezés időszaka volt. Fókuszba került a víz világnapja, a madarak és fák napja, a föld napja, amelyek az összefogásról is szóltak. A PécsZoo ebben az évben is igyekezett együttműködni a Duna-Dráva Nemzeti Parkkal, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel, a Misina Természet és Állatvédő Egyesülettel, illetve a Mecsekerdő Zrt.-vel is. A nyár beköszöntével a táborozási időszak is megkezdődött, amely, amellett, hogy a szórakozásról szólt, igen komoly környezeti nevelésben is részesítette a gyerekeket.

Az idei augusztusban megtartott Állatkertek Éjszakáján izgalmas programok várták az érdeklődőket, majd hivatalosan a szezon az Állatok világnapjával zárult, azonban az év utolsó hónapjaiban is események színesítették az állatkert életét. Az a szerencsés helyzet alakult ki ősszel, hogy az állatok és az állatkertészek világnapjához kapcsolódott egy kormányzati kezdeményezés, amelyben a PécsZoo is részt vett. Október első felében állatvédelmi témahetet tartottak ennek köszönhetően.

Idén Pécs adott otthont a Magyar Állatkertek és Akváriumok Szövetségének éves konferenciájának, a Zoodisputának, amelyet a visszajelzések alapján sikerrel teljesített a pécsi állatkert. Nem sokkal később a Mecsekerdő Zrt. és a Szent Ferenc Kórház közös együttműködésében átadtak egy kardió ösvényt, amelyhez helyszínt biztosított és mindent segítséget megadott a PécsZoo. Az év pedig az Állatok karácsonyával zárult december 16-án.

Jó egészségnek örvendenek a mókusmajmok

Nagyon sok változás tarkította az állatkert életét a 2022-es évhez képest. Elsősorban szakmailag igen fontos előrelépés történt. Novemberben a már húsz éve itt élő állományból tizenhét hím mókusmajom elhagyta Pécs városát, hogy Közép-Amerikában, Martinique-szigetén folytassák életüket, ahol éppen tenyészhím csapatot alapítanak. Utazásuk egy lehetséges természetbeni fajmegőrzési programnak a keretében valósult meg. Fajkoordinátor segítségével, szakmai kapcsolatoknak hála ezt az egész folyamatot sikeresen vezényelte le az állatkert. Még várják a további információkat, azonban az biztos, hogy mindenki kiváló egészségnek örvend.

Gazdasági szempontból kijelenthető, hogy a PécsZoo költségvetése, ha nem is jelentősen, de növekedett. Látogatószám terén pedig elmondható, hogy az állatkert nagyon sok rendezvényt tartott, programot hirdetett meg, amelyeknek nem titkolt célja volt, hogy minél több embert vonzzon be.

Már készülnek a 65. évfordulóra

Igaz, hogy a következő évben még csak 2024-et fogjuk taposni, azonban a pécsi állatkert már 2025-re is gondol, hiszen akkor ünnepli megnyitásának 65. évfordulóját. Erre az alkalomra több, nagyobb durranásra készülnek a látogatóknak, és az előkészületeket már jövőre el akarják kezdeni. Mindemellett több szakmai változás is beköszönt a PécsZoo életébe. Fontosnak tartják, hogy a zoopedagógusok megtalálják a megfelelő fórumot arra, hogy megszólaljanak, emiatt mindenképpen szeretne az állatkert egy workshopos jelleggel megtartott szakmai napot is szervezni. A nagyobb tervek közé tartozik az állatházak felújítása, fűtésének gazdaságossá tétele, a közösségi terek fejlesztése, illetve az intézmény vízgazdálkodásának korszerűsítése is.

Új lakókkal bővülhet a pécsi állatkert közössége

A pécsi állatkert nem rendelkezik nagy területtel, így például egy elefántot, illetve egy nagyobb patás állatot nem tud jelenleg befogadni, azonban már dolgoznak azon, hogy ennek a lehetőségét megteremtsék. Elsősorban mindig a forrást és a szakmai oldalt kell tisztázni, így ha bővül is a pécsi állatkert közössége, az új lakókra legnagyobb valószínűséggel az akvárium-terrárium részen lehet számítani. Momentán nagyobb állat nincs betervezve, de ez még változhat a jövőben.

A helyzet nehéz, de nem kilátástalan

Nagyon nehéz megállapítani, hogy az állatkert életében mit nevezünk covid előtti szintnek, hiszen a koronavírus mindenki életét befolyásolta, ez alól a PécsZoo sem volt kivétel. A járvány kitörése előtt az állatkert látogatószáma erősen felfelé ívelt, amely jelentős mértékben egy EFOP-os pályázatnak volt köszönhető. A járvány lecsengése óta, ha nem is drasztikusan, de mégis növekedés figyelhető meg a látogatószám terén. Ennek fenntartása érdekében az állatkert programokkal készül, és igyekszik minden olyan dologban szerepet vállalni, amely vonzza és érdekli az embereket. Szakmailag elmondható, hogy sokkal több állattal rendelkezik, mint a járvány előtt, azonban a kivitelezési munkák azok, amelyek kérdéseket vetnek fel. Az állatkert helyzete nehéz, de nem kilátástalan. Van, amelyben már a covid előtti szint felett jár, de sajnos van olyan terület, ahol ugyanabba a lépcsőfokba kapaszkodik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!