Eseménydús volt a siklósi vár éve

2023.12.28. 11:30

Várhatóan idén ismét százezer fölött lesz az ideérkező látogatók száma

Mozgalmasan telt az idei év a siklósi várban, a programok sokaságának köszönhetően a látogatószám várhatóan százezer fölött lesz az idei évben is.

Rajnai-Zsíros Krisztina

Állandó és időszaki kiállításokkal, tematikus programokkal, és a nagy sikerű nyári várfesztivállal telt az idei év a siklósi várban. A gazdag programsorozat a hagyományos rendezvények mellett újakkal is gazdagodott.

– Immár hagyományosan a március 15-i ünnepséget a siklósi várban tartja a város, ilyenkor huszárok közreműködésével színvonalas ünnepség tanúi lehetnek a várlátogatók, de az Állj be te is huszárnak! családi program is nagy népszerűségnek örvend. Szintén márciusban egy új állandó kiállítás nyílt az egykori ismert siklósi orvos, dr. Horváth Béla trófeáiból, melyet a családja ajánlott fel a városnak, illetve a várnak. A közel száz darabból álló gyűjtemény része Magyarország 10. legnagyobb, és a világ 24. legnagyobb szarvas­agancsa is, érdemes megnézni. Ezen kívül idén ünnepeltük A Tenkes kapitánya című tévésorozat forgatásának 60. évfordulóját, amire külön jubileumi ünnepséggel és kiállítással is készültünk. Ezt is nagyon szeretik a látogatók. Decemberben pedig egy különleges, 30 figurából álló reneszánsz panoptikum nyílt a pinceétteremben. A tárlat egy évig biztosan itt fog állni – mondta Szentgyörgy­váry Péter várkapitány.

Természetesen a hagyományos időszaki kiállítások sem maradtak el, mint a Siklós Art, vagy a Siklósi Szalon, amelyek hosszú évek óta a város kulturális életének alapjait jelentik. Továbbá novemberben nyílt meg és még mindig megtekinthető Németh Sára siklósi keramikus, Mosonyi Tamás szobrászművész és a nemrég elhunyt Erdős János festőművész alkotásaiból nyílt kiállítás.

– A programok kifejezetten sűrűek voltak: idén folytattuk A rettegés éjszakája című népszerű rendezvénysorozatot, és emellett több egyéb, tematikus program (Este a teraszon, Borvár, Pécsi családok napja a siklósi várban, Siklósi Borszalon, stb...) is gazdagította ezt az esztendőt, és természetesen a Siklósi Várfesztivál is fantasztikusan sikerült, úgyhogy én elégedett vagyok. A látogatószám várhatóan ismét százezer fölött lesz majd, ami egy olyan időszakban, amikor az egész turizmusban érezhetően 20–30 százalékos visszaesés tapasztalható, szerintem egy nagy bravúrnak számít

 – fogalmazott a várkapitány.

Augusztusban jelentős eseményt ünnepelt a vár, hiszen történelmi jelentőségét felismerve a nemzeti emlékhely és kegyeleti bizottság javaslatára Magyarország kormánya történelmi emlékhellyé nyilvánította a siklósi várat. Ezen kívül a Baranya Vármegyei Önkormányzat októberben itt tartotta a hagyományos díjátadó ünnepi közgyűlését, a Vármegyenapot, és a hozzá kapcsolódó Helyi Értékfesztivált is.

Idén megújult a loggia padlózata

Ami a fejlesztéseket illeti, Szentgyörgyváry Péter elmondta, idén jelentős összegből kicserélték a loggia padlózatát, hogy a vendégek biztonságosan járhassanak a teraszon, jövőre pedig szeretnék a barbakán körbástyán belül a fa járóelemeket felújítani, mert azok már nagyon tönkrementek, de több karbantartási munkálat is szerepel a terveik között. Emellett természetesen jövőre is nagy hangsúlyt fektetnek majd a programokra.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában